Don Papa, a prémium rum

A Don Papa Rum egy prémium minőségű, kis tételben gyártott filippínó rum, amelyet a Negros szigetén termesztett cukornádból készítenek. Gazdag ízvilága és vaníliás, gyümölcsös jegyei miatt népszerű a rumkedvelők körében.

A Don Papa Rum egy viszonylag új szereplő a szeszesitalok világában, de már most elismert prémium rumként tartják számon. A Don Papa név Papa Isio-ra, egy helyi hősre utal, aki egy babona szerint a szigetek szellemi vezetője volt, és hozzájárult a függetlenségi harcokhoz. Emiatt vezető szerepet játszott a Fülöp-szigeteki forradalomban 1898-ban. 

Hadd osszak meg veled néhány érdekességet és tényt a Don Papa Rumról. Szó lesz mindenről, amit tudni érdemes erről az italról. 

Inspiráció a Fülöp-szigetekről

Don Papa Rum alapítója, Stephen Carroll, a 2000-es évek elején látogatott el a Fülöp-szigetek Negros Occidental szigetére. A sziget szépsége és a világ ottani legjobb cukornádja megragadta őt, és úgy gondolta, hogy itt kiváló filippínó rumot lehet készíteni. A cukornád gazdag talajon nő, és a trópusi éghajlat ideális a termesztéséhez.

Így kezdődött minden és indult útjára ez a kiváló ital. Az italt a “Sugarlandia” nevű területen készítik, amely a Fülöp-szigetek cukornádtermelésének központja. A márka történetében azonban némi fantázia is van: a Sugarlandia egyaránt valóságos hely és mítoszokkal átszőtt varázslatos sziget. Még egy kis érdekesség, hogy ha közelebbről megnézed a címkét, felfedezhetsz rajta rejtett állatokat. Ezek az apró motívumok a természet és a Fülöp-szigeteki kultúra iránti tiszteletet fejezik ki.

Diageo felvásárolta az előző brandet

2023 januárjában a Diageo bejelentette, hogy 280 millió dollárért felvásárolja a Don Papa-t. A Diageo egy brit multinacionális cég: alkoholos italok gyártója és forgalmazója, amelynek központja Londonban található. A cég több mint 200 féle márka szeszesitalait, söreit és borait kínálja, és termékeit közel 180 országban értékesítik. A portfóliójukban olyan népszerű márkák találhatók, mint a Johnnie Walker, Guinness, Tanqueray, Baileys, Smirnoff, Captain Morgan és még sok más. A Diageo elkötelezett a fenntarthatóság és az inkluzív világ megteremtése iránt, és több mint 30 000 tehetséges emberrel dolgozik a világ legkedveltebb márkáinak építésén. A cég Európában kiemelkedően teljesít, és jelenleg 30 országban érhető el.

Négy rumos koktél recept, amelyet elkészíthetsz otthon:

Mojito:

Hozzávalók:

6 cl fehér rum

3 cl friss limelé

12 mentalevél

2 cl cukorszirup

Szódavíz

Elkészítés:

 • A mentaleveleket törjük meg és tegyük egy pohárba.
 • Adjuk hozzá a lime levet és a cukorszirupot.
 • Töltsük fel jéggel és öntsük rá az alkoholt.
 • Keverjük össze, majd szódavízzel töltsük fel.
 • Díszítsük mentalevéllel és lime szelettel.

Pina Colada:

Hozzávalók:

4 cl fehér rum

12 cl kókusztej

6 cl ananászlé

2 cl cukorszirup

Elkészítés:

 • Shakerben keverjük össze az alkoholt, kókusztejet, ananászlét és cukorszirupot.
 • Töltsük jéggel teli pohárba.
 • Díszítsük ananászkarikával vagy koktélcseresznyével.

Daiquiri:

Hozzávalók:

6 cl fehér rum

3 cl friss limelé

2 cl cukorszirup

Elkészítés:

 • Shakerben keverjük össze az alkoholt, lime levet és cukorszirupot.
 • Szűrjük le egy jéggel teli pohárba.
 • Díszítsük lime szelettel.

Dark and Stormy:

Hozzávalók:

6 cl sötét rum

12 cl gyömbérsör

1 cl friss limelé

Elkészítés:

 • Töltsük pohárba az alkoholt és a lime levet.
 • Adjunk hozzá jeget és öntsük rá a gyömbérsört.
 • Keverjük össze és díszítsük lime szelettel.

A Don Papa Rum egy érdekes történetű és egyben nagyon ízletes ital, amely a Fülöp-szigetek gazdag hagyományait és természeti szépségét hordozza magában.